Iščeš službo? Najdi jo.

01.02.2012 - 30.10.2012 | Ljubljana, Slovenija

S projektom rešujemo problem brezposelnosti mladih in pomankljivega podpornega okolja pri njihovem najtežjem koraku uspešnega prestopa iz izobraževalnega sistema na trg dela. Stopnja brezposelnosti mladih, starih od 16 do 24 let v 27 državah članicah EU, je dvakrat višja kot celotna stopnja brezposelnosti. Slovenija ima največ začasnih zaposlitev med mladimi v EU, in sicer zaseda prvo mesto med EU27 po deležu začasno zaposlenih mladih, med 15 in 24 let. Položaj mladih v Sloveniji v veliki meri določa kombinacija močnih družinskih podpor in dolge vključenosti v formalni izobraževalni sistem ter izrazito negotove razmere na trgu dela. Med mladimi v starosti 29 let je le 48 odstotkov redno zaposlenih, povečuje se predvsem število brezposelnih diplomantov.

S projektom želimo mlade opogumiti, da začnejo razmišljati o poklicih prihodnosti in o svoji bodoči zaposlitvi. Predstavili jim bomo trenutno situacijo mladih v Sloveniji in Evropi ter najnovejše podatki s trga dela. Seznanili jih bomo s ključnimi kompetencami vseživljenskega obdobja, ki so danes potrebne za uspešno samostojno življenje, da bodo lahko dosegli svoje sanje in se uspešno integrirali v družbo.

Na delavnicah bodo udeleženci osvojili tehniko »fast food« brainstorming na temo oblikovanja novih poklicev. Vodeno bodo razmišljali, kako se lahko dobro pripravijo za vstop na trg dela. Spoznali bodo spletno pomagalo praktične vrste Levji skok, s katerim bodo prišli do odgovora, kaj je njihova sanjska služba, saj mladi pogosto ne vedo, kaj si želijo za prihodnost. Predstavili jim bomo delovanje nevladnih organizacij v Ljubljani – mrežo L'mit kot vir informacij, Nefiks kot indeks neformalnega izobraževanja, četrtne mladinske centre kot prostore za kakovostno preživljanje prostega časa. Razmislili in pripravili bodo svoje reference, ki jim lahko pomagajo pri oblikovanju ponudbe.

Delavnice bomo izvajali po osnovnih in srednjih šolah, dijaških in študentskih domovih ter na Študentski Areni – izobraževalno sejemski prireditvi na Gospodarskem razstavišču.