Kreativno podjetništvo v slovenskih šolah - Sodelovanje s Podjetniškim centrom CEED Slovenija na EU projektu CENTRES

01.05.2012 - 31.12.2013 | Slovenija

Kreativne industrije postajajo vse pomembnejši akter v gospodarstvu. Predstave, kaj kreativne industrije so in katere dejavnosti sodijo v to področje, so različne. Najbolj uveljavljena je opredelitev britanske vlade: "Kreativne industrije vključujejo dejavnosti, ki temeljijo na posameznikovi ustvarjalnosti, spretnostih in talentih ter imajo potencial za generiranje bogastva in novih delovnih mest prek ustvarjanja in izkoriščanja intelektualne lastnine." V kreativno industrijo uvrščajo naslednje panoge: oglaševanje, arhitekturo, umetnost in trgovanje s starinami, domačo obrt, oblikovanje, modno oblikovanje, film, video in fotografijo, razvoj računalniških in mobilnih aplikacij, igric in e-založništvo, glasbo, vizualne in performativne umetnosti, založništvo, televizijo in radio.

Evropska unija je ena glavnih svetovnih izvoznic kreativnih dobrin, ki so med najperspektivnejšimi gospodarskimi panogami. Da bomo na tem področju konkurenčni moramo izpopolniti podjetniške veščine , predvsem se moramo naučiti ideje realizirati in vnovčiti. Vzpostaviti je potrebno podjetniške izobraževalne programe, ki bodo vzgajali ustvarjalnost in podjetnost pri mladih ter povezati šole s podjetji.

Zato v letošnjem šolskem letu na treh srednjih šolah, v Ljubljani na Gimnaziji Šentvid ter Srednji medijski in grafični šoli, v Škofji loki pa na Srednji lesarski šoli, s pomočjo podjetnikov izvajamo program spodbujanja podjetnosti mladih, predvsem za področje kreativnih industrij. Projekt je del EU projekta Centers, ki ga je podprla Evropska komisija. Vodilni partner je British Council, poleg CEEDa iz Slovenije sodelujejo še partnerji iz osmih evropskih držav. TiPovej! sodeluje pri razvoju in izvajanju pilotnega izobraževalnega programa na izbranih srednjih šolah.

Trideset urni program spodbujanja podjetnosti in ustvarjalnega razmišljanja smo poimenovali Trening za pogumne, saj zahteva od udeležencev premagovanje strahu pred spremembami, predvsem na osebnostni ravni. Vzgajamo podjetnike, mladi udeleženci delavnic, pravijo, da jih pripravljamo za življenje. Želimo, da so mladi na koncu treninga opogumljeni in opremljeni za razmišljanje z lastno glavo, za generiranje in uresničevanje idej. Zato so izkušnje in nasveti podjetnikov, prava popotnica za sedanjost in prihodnost.