Kdo so mladi Idejalisti in Idejalistke, ki soustvarjajo življenje v Ljubljani?

Idejalisti in Idejalistke se predstavljajo...

1. ZETA TOMAN DRINOVEC: Kaj pa ti pustiš za sabo? Ogljični odtis / sklop delavnic s predavanji in pogovori.

“Js sm Zeta in js nism vedla, kje najt informacije, zato hočm, da je to zate laži. Zato organiziram sklop brezplačnih delavnic, kjer bomo ugotavljali, kako z majhnimi koraki naredimo velike spremembe.”

“S prvo delavnico, ki je bila izvedena 13. 2. imamo vsi takrat prisotni super podlago za  nadaljnje raziskovanje problematike podnebnih sprememb in vpliva na lasten ogljični odtis. Naslednji dve delavnici sta v marcu, kjer se bomo posvetili temu, kako pripraviti nizkoogljično hrano in pa kako tiskati nizkoogljične majice.”

Da pravočasno ulovite delavnice, ki so na sporedu, lahko spremljate napoved dogodkov na Facebooku.

“Najpomembnejši element priprav je bilo oblikovanje idej o vsebinski izvedbi delavnic in iskanje strokovnjakov, ki bi delili svoje znanje. Zato je mojo pot do izvedbe precej zaznamovalo dogovarjanje s posameznimi organizacijami.”

“Glede na to, da je to moj prvi projekt, se na vsakem koraku srečujem z neznanimi postopki, kar mi  je dalo bolj realno sliko o koordinaciji tovrstnih aktivnosti. Seveda sem že na prvi delavnici pridobila nova znanja na področju podnebnih sprememb in si obetam, da se bodo na naslednjih delavnicah še nadgradila.”

“Z vsebino in planom za izvedbo nadaljnjih delavnic sem zelo zadovoljna, zato si želim, da bi bila uspešnejša pri promociji dogodkov. Želela bi namreč privabiti tudi tiste, ki so brezbrižni do podnebne krize.”

Zapišite, zapomnite, pribeležite, vnesite, dodajte v koledar – še dve delavnici, 20.3. in 28.3.2020, lokacija je na Zaloški 55, v Mladinski postaji Moste, ki podpira in pomaga uresničevati projekt ‘Kaj pa ti pustiš za sabo? Ogljični odtis’.

2. NINA JELOVŠEK: Samo malo depresivna / pesniška zbirka z uglasbljeno poetično pesmijo in videospotom

“Moj projekt vsebuje pesniško zbirko, pesem z glasbeno podlago in kratek videospot, ki zajema celotno zbirko.”

Video blog nastajanja projekta si lahko ogledate tukaj.

”Pesniško zbirko ilustrira Jenny Dauti s Srednje oblikovne šole, lektorirala jo je Tina Jarc, izdaja pa se preko Založbe 5ka. Urednica je Petra Škarja, velika ljubiteljica knjig. Glasbeno podlago ustvarja Dan Grešak, mladi glasbeni producent, ki je za promo video Mladih zmajev ‘Mladost ni norost’, naredil glasbeni aranžma in pesem ‘Dekle v ogledalu’ za You Tube kanal ‘V moji glavi’, kjer bo objavljen tudi moj video zbirke. Projekt ‘V moji glavi’ vodi študentka psihologije Zarja Golouh, ki s kratkimi filmčki ozavešča o duševnih motnjah.“

“Zaenkrat se še učim – učim se vztrajanja, spoprijemanja z dvomi, kaotičnega razmišljanja in iskanja stranskih poti do cilja. Večkrat sem se namenila kar obupati, če me ne bi Tara iz Društva CPM, organizacije, ki stoji za mojim projektom, spodbujala naj korakam naprej. Menim, da bi morala biti manj zahtevna in kritična do sebe, se nehati potiskati v popolnost in izgorevanje, ampak pustiti, da me ponese tok.”

“Trenutno je zbirka že dokončno napisana in lektorirana. V marcu bo prejela tudi ilustracije in grafiko, potem pa bo poslana na uredništvo založbe, kjer bo izdana. Ob zbirki bomo organizirali tudi literarni večer, kjer bosta Jan&Neža iz Generacije bežanja, ki prav tako sodelujeta na Mestnem inkubatorju, predstavila nekaj svojih pesmi. V marcu in aprilu bo pesem dobila tudi glasbeno podlago in posnet bo videospot, ki bo pravo presenečenje! Predstavil bo notranja občutja depresije in ujel bo posebne učinke tako, da bo kot kratki fantazijski film. Pri projektu sodeluje več mladih talentov, ki si želijo ustvarjati in deliti svojo kreativnost. S pomočjo pri projektu pa si bodo pridobili tudi reference, ki jim bodo v prihodnosti še kako pomagale.“

Vabljeni tudi k spremljanju Facebook strani V moji glavi.

”Med projektom sem se soočala z veliko telefonskimi klici, mejli, sestanki in odločanjem, katera pot je prava. Želim, da z menoj sodelujejo mladi s srcem in mladi po srcu, ki bodo pri projektu uživali in jim bo sodelovanje doprineslo veselje in možnosti za naprej.”

“Pot do sanj ima kup potočkov, skal, lukenj in globin, ovir.  Je kot pustolovščina v Gospodarju prstanov, ampak s pravo ekipo, ki ti prinese nasmeh na obraz in te spodbuja, lahko prispeš na cilj.”

3. DOMINIK BEHLIČ: Null soba / so-delovna akcija

“Moj projekt (Null soba) je trenutno v stanju čiščenja. Prah, pajčevine in neuporabni rekviziti so pospravljeni, vendar je še vedno veliko pohištva, ki ga rabimo umakniti. Za zdaj ni bilo nobenih problemov. Dvomim, da bo kakšna večja ovira, ki bi nam ustavila napredek. Bom pa tudi omenil, da sem se že naučil marsikatere manjše, a uporabne veščine (npr. lakiranje).”

“Kar me je bolje zaznamovalo je že sama zaposlenost z delom, ki sem ga s svojo ekipo do tedaj opravil. S tem lahko samo poudarim svojo zadovoljstvo s svojim delom in če pogledam za nazaj, ne bi nič spremenil. Da še na hitro zaključim, moja sedanja misel je to, da je lažje in hitreje, kot sem mislil.”

4. MANCA VERTAČNIK Z EKIPO: zMačkane / osveščevalno-aktivistična akcija

zMačkane smo na sestanku naredile aktivno časovnico in dorekle, da nam vsak mesec lahko uspe naredit vsaj eno leseno hiško za brezdomne živalice, zbrati prostovoljne prispevke za živali na različnih lokacijah, posneti intervju z vsaj enim društvom ali zavetiščem, ter organizirati vsaj eno delavnico z mladostniki, kjer osveščamo in ozaveščamo o problematikah vezanih na odnos človeka do živali.”

“V  mesecu dni, odkar smo pričele s projektom, smo v širši svet uspešno pognale dve akciji – “Namesto rakete, kupi brikete!” in “#5izziv – SMS donacije 5EUR za društva za zavetišča”. Prvi akciji se je pridružila tudi podžupanja Šentilja Lidija Šarić. Druga akcija je bila osredotočena na zbiranje prostovoljnih prispevkov za društvo “AniMa – Animals Matter”, ki se je pridružil tudi “Center za sluh in govor Maribor”. Z društvom bomo v prihodnje bolj intenzivno sodelovali pri pomoči za brezdomne živali. Izvedle smo tudi delavnice in izdelale dve leseni hiški iz recikliranega lesa in predelale odpadne avtomobilske gume v ležišča. Na področju multimedije pa smo posnele različne videje in intervju z društvom “Hrtji svet”. Mejniki, ki so nas še dodatno motivirali, so pozitivni odzivi javnosti na socialnih medijih.”

"Kot mladim z veliko idejami, ki pogosto ostanejo zgolj ideje, nam je sodelovanje na projektu pokazalo, kako ideje dejansko konkretizirati in izpeljati. Vesele smo, da smo se aktivirale in da se je tako hitro pokazal pozitiven odziv javnosti in posameznih ljudi, ki nas podpirajo. To nam daje še večjo motivacijo za v prihodnje. Menimo, da nam sodelovanje na projektu daje občutek koristnosti in da lahko delamo nekaj, kar nas veseli in napolni s pozitivo, da svoj čas porabljamo produktivno in khrati naredimo nekaj dobrega za živalice.”


"Na projekt gledamo tako, da se med projektom tudi učimo in skrbimo za to, da naš projekt raste organsko. Projektu dodajamo nove dimenzije glede na naše nove ideje in tudi glede na priložnosti, ki jih dobivamo iz okolja. Sproti tudi evalviramo preteklo delovanje in razmišljamo v kaj preusmeriti več pozornosti v prihodnje.”