Vabljeni k ogledu razstave skupine Kvadratni meter: NAJEMNINA + STROŠKI

V okviru projekta BITE of Art smo skupaj z Javnim Zavodom Mladi Zmaji organizirali odprti razpis za mlade umetnike, ki ustvarjajo družbeno angažirana umetniška dela. Inštalacijo skupine Kvadratni meter si lahko v galeriji Cirkulacija 2 ogledate vse do 8. 3. 2021.

Umetniško aktivistična instalacija “Najemnina + stroški” skupine Kvadratni meter se ukvarja z bivanjsko problematiko v lokalnem in evropskem prostoru. Sodobni človek pod vtisom svobodnega obstoja in ideje meritokracije utrpi občutek krivde nad lastno nezmožnostjo preživetja v sistemu, ki naj bi pridne nagrajeval s premoženjem. S projektom se skupina fokusira na konkretne vzroke bivanjskih tesnob mlajših generacij in delavskega razreda ter neizogibne posledice in kontradikcije. "Do paradoksa pogosto pride že v ustavah nekaterih držav EU glede pravice do spodobnega bivanja in nezmožnosti njene definicije, kaj šele pri njenem uresničevanju" je povedala skupina.

Ob obisku razstave se znajdete v leseni konstrukciji, ki predstavlja sobo za dve naključni osebi. Utesnjen občutek nezmožnosti zavzemanja prostora in njegovega karakteriziranja še poveča fizična konstrukcija, ki je iz trenutka v trenutek manjša. 

Projekt je nastal v okviru projekta "BITE of Art" in s finančno podporo Evropske Unije preko programa Kreativna Evropa.