VITEZI IN VITEZINJE

Z izvedbo projekta smo s sodelavci želeli pomagati mladim talentom, ki brez naše pomoči ne bi razvili tistega v čemer so dobri. Ponuditi smo jim želeli pomoč pri uresničitvi ciljev, s katerimi bi lahko, čez čas, tudi izstopili od povprečja in jih z neformalno obliko izobrazbe pripeljali do uspeha na raznoraznih področjih. Ker se vsi sodelujoči, iz lastnih izkušenj, zavedamo kako zelo pomembna je zunanja podpora, je bil to tudi glavni del motivacije za izvedbo projekta in glede na rezultate lahko rečem, da nam je uspelo.

Mlade smo nabirali iz različnih koncev Ljubljane, vsi pa so nekako bili povezani s TiPovej zavodom, Mladimi zmaji ali kako drugače preko sodelavcev projekta. Glede na njegovo /njeno področje zanimanja smo poiskali primernega viteza ali vitezinjo, torej (znano) osebo, ki je bila mentor mlademu in je temu primerno na svojem področju uspešna.

TRIATLON: Naš triatlonec in njegov vitez (trener triatlona, vojak, ljubiteljski triatlonec) sta se povezala zelo uspešno. Dogovorila sta se o treningih, se pogovarjala o prihodnosti in možnostih mladega. Mlademu že na uvodnem srečanju ni manjkalo motivacje, le nekaj zagona in vzpodbude za korak naprej. Kot je povedal jo je prejel in si močno želi nadaljevati v tej smeri.

STATIST: Drugi mladi si na življenski poti želi postati statist in ker formalna šola za statiste ne obstaja, smo ga povezali z vitezom, ki se, poleg redne službe, že več let ljubiteljsko ukvarja s statiranjem in se na tem področju veliko udejstvuje. Njuna povezava je prav tako stekla uspešno, mladega sta vpisala v vse potrebne baze, skupine, predelala vse možnosti, se pogovarjala o prihodnjih dogodkih, itd. Tudi on je bil z izidom zadovoljen.

GLASBENI DJ: Posameznik si močno želi uspeti na glasbenem področju, z izvajanjem in izdelovanjem techno/house glasbe. Nekaj začetniških izkušenj že ima, zato smo ga povezali z uspešnih slovenskih DJ-jem, njuna povezava se je ustvarila v trenutku, že po prvem srečanju sta se dogovorila o nalogah, ki jih lahko mladi že začne opravljat, se dogovorila za ogled studia, koncerta, itd. Motivacije in zagona temu paru ni primanjkovalo, držimo pesti, da bo njuno sodelovanje uspešno tudi naprej.

ARHITEKT: Naš četrti mladi si želi postati arhitekt, v to področje bi se rad usmeril tudi akademsko, vendar mu je primanjkovalo informacij. Povezali smo ga s slovenskim arhitektom in ob srečanjih mu je podal vse potrebne informacije, napotke in usmeritve. Dogovorila sta se prav tako za obisk ateljeja, raziskovanje materialov, itd. Ponovno je bilo izraženo zadovoljstvo z dobljenim.

FILM: Dekle, ki je ravno zaključila z maturo še išče kako naprej in zelo močno jo zanima film. Ker še ne ve točno katero področje filma (igralstvo, režija, scenarij,...) jo zanima najbolj in ker prav tako o tej smeri razmišlja akademsko, smo jo spoznali z vitezom, ki se s področjem filma ukvarja profesionalno, je bil zanj tudi šolan in ima veliko izkušenj. Na srečanjih sta se podajala v razne smeri in spoznavala vse kar se filma samega tiče. S tem sta odkrivala kaj si dekle zares želi. Povezava je bila in še bo uspešna.

PSIHOLOGIJA/PSIHOTERAPIJA: Zadnja uspešna povezava je potekala med mlado, ki si želi delati v povezavi s psihologijo in psihoterapijo, a se po akademski poti tega trenutno ne more lotiti in priznanim slovenskih psihologom. Skozi srečanja sta odkrivala možne načine za pridobitev potrebnih znanj, se vključila v projekt s takšno tematiko za nabiranje izkušenj in naredila načrt do uresničitve le-tega v bližnji prihodnosti. Mlada je ob evalvaciji prav tako izrazila zadovoljstvo in potreben zagon za nadaljevanje.

 

Na končni evalvaciji smo prišli do zaključka, da je bil projekt  uspešno izveden in je nudil odlično podporo mladim pri raziskovanju in oblikovanju njihove poklicne poti. Z vsemi izkušnjami nabranimi do sedaj, ga bomo  prihodnje še logistično izboljšali in nadgradili.

 

Podpora:

Mestni inkubator

www.mladizmaji.si