Blog

Mladi sooblikujemo mesta učenja – mladinski forum

Mesta učenja so mednarodna iniciativa in mreža učnih spletnih platform, ki so namenjene iskanju priložnosti neformalnega učenja v domačem okolju. Poleg drugih aktivnosti projekta "CLyouth", se je skupina 10 mladih med 15.7. in 20.7. 2022 udeležila Mladinskega foruma v nemškem mestu Magdeburg. Cilj foruma je bil, priprava mladinskih priporočil politikom na loklani, nacionalni in EU ravni. Poleg tega pa smo udeleženci lahko spoznavali tudi učenje v VR okolju, ali se pridružili skupini mladih novinarjev. Ena izmed zadnje omenjenih sem bila tudi jaz.

Read more

KDAJ NAJ BI SE ČUTILI KOMPETENTNE?

Predstavljajte si, da morate nujno na operacijo srčne zaklopke – gotovo ni dvoma, da si želite, da vas operira kirurg, ki je usposobljen na svojem področju, drži? Takisto bi lahko rekli tudi za ostale storitve oz. poklice pa najsi gre za voznike avtobusa, učitelje ali kuharje.

Read more

Kompetenca Učenje učenja - kako izgleda, diši, drhti, zveni, se okuša v praksi?

Oktober je bil mesec kompetence učenje učenja. Raziskovali smo jo z učitelji, mladinskimi delavci, mladimi, vzgojitelji, starši, in še bi lahko naštevali. In kaj smo ugotovili? Veliko je odvisno od naše notranje pripravljenosti in fleksibilnosti pri izbiri metod, tehnik, okolij in strategij učenja.

Read more

Karierni mladinski center KAM'C

Zavod Nefiks skupaj z nami (Zavod TiPovej) in ostalimi članicami mladinske mreže za karierni razvoj (Mreža Kroj) deluje na digitalni platformi Discord pod strežnikom KAM’C.

Read more

Ali izobraževalne organizacije potrebujemo boljšo tehnologijo ali spremembo razmišljanja?

Po letu šolanja na daljavo in delavnic preko spleta smo dodobra spoznali stališča mladinskih organizacij do tehnologije in njene uporabe za izobraževalne namene. Za nekatere se ni spremenilo veliko, saj tehnologijo in digitalna orodja že uporabljajo, spet drugim je epidemija in z njo spremenjena oblika dela predstavljala velik izziv. Katera orodja uporabljamo največ in kaj so njihove glavne slabosti ter kako jih še vedno lahko obrnemo sebi v prid?

Read more

REŠITEV ZA NAJVEČJI IZZIV 21. STOLETJA JE KROF???

Glavni izziv človeštva v 21. stoletju je zadovoljiti (temeljne) potrebe vseh posameznikov, v okvirih zmožnosti našega planeta. Z drugimi besedami, zagotoviti moramo, da nihče ne zaostaja za življenjskimi potrebami (do hrane, vode, stanovanja, zdravstvene oskrbe, političnega glasu, pd.), hkrati pa zagotoviti, da skupaj ne presežemo pritiska na zemeljske sisteme za podporo življenju, od katerih smo v osnovi odvisni. To so na primer stabilno podnebje, rodovitna tla in zaščitni ozonski plašč. Model »kroj ekonomije« upošteva socialne in planetarne meje in igrivo- resno pristopa k oblikovanju tega izziva in predstavlja kompas za človeški napredek.

Read more

Beleženje (neformalnih) izkušenj in mikro krediti za vseživljenjsko učenje in zaposljivost

Skupaj z organizacijami konzorcija projekta KA3 “Mesta učenja: mladi sooblikujejo učne, družbene in karierne poti”, ki ga financira Erasmus +, podpiramo prizadevanja in zavezanost Evropske komisije pri zbiranju idej za razvoj skupne opredelitve mikro kreditov, EU standardov za njihovo kakovost in preglednost ter naslednje korake na institucionalni, nacionalni in ravni EU.

 

Read more

Zakaj bi storili danes, to kar lahko opravimo jutri?

Oziroma, zakaj odlašamo pomembne delovne (in osebne) naloge in ali se odlašanja lahko odvadimo?

Read more

UČNE, SOCIALNE IN KARIERNE NARATIVE MLADIH EVROPEJCEV

V okviru projekta "Mladi sooblikujejo mesta učenja" smo med Septembrom 2021 in Marcem 2021 skupaj z našimi evropskimi partnerji izvajali poglobljeno raziskavo z mladimi, starimi med 14 in 30 let. In kaj so nam mladi povedali ...

Read more

SMO SKUPAJ S TEHNOLOŠKIMI PRIPOMOČKI BOLJ PAMETNI ALI JIH USTVARJAMO ZGOLJ ZATO, DA SMO LAHKO V MIRU NEUMNI?

Odpiramo temo vpliva inovativnih pripomočkov na pomnjenje, saj strokovnjaki opozarjajo, da pozitiven vpliv uvajanja sodobne tehnologije na različne izobraževalne ravni ni samoumeven. Raziskave kažejo, da si informacije ne zapomnimo, če menimo, da bodo še naprej na voljo. Z redno uporabo interneta si torej zapomnimo zgolj kje (na socialnim omrežjih, na spletnem blogu, …) smo informacijo prebrali, ne pa kaj točno smo sploh prebrali. Ali je potem medmrežje res ustrezen učni pripomoček?

Read more