EAF - Evropejci proti lažnim novicam (Varaždin)

Prvi dogodek projekta EAF (Evropejsi proti lažnim novicam) je potekal v Varaždinu na Hrvaškem od 21. do 24. aprila 2023. Znotraj njega smo zbrali veliko število mladih, izobraževalcev ter medijskih in političnih strokovnjakov, da bi razpravljali o tem, kako lažne novice nastajajo, razširjajo in prejemajo ljudje v digitalni sferi.

Skozi serijo interaktivnih delavnic in metodo žive knjižnice smo se ukvarjali z medijsko pismenostjo in spodbujanjem kritičnega razmišljanja mladih, da bi jim omogočili prepoznavanje, razkrinkavanje in dekonstrukcijo lažnih novic. V okviru dogodka EAF so bile obravnavane lažne novice v okviru 4 tematskih sklopov:

  • »Podnebne spremembe«
  • “Temeljne pravice v času COVID-19 - Pravica do (ne)obveščenosti”
  • “Migracije – domovina dezinformacij in populistične kampanje”
  • "Evroskepticizem kot demokratična ovira"

Z izmenjavo znanja in spoznanj s strokovnjaki in izobraževalci so mladi udeleženci razvili nabor družbeno angažiranih ozaveščevalnih grafitov, ki naslavljajo lažne novice in pomen družbeno aktivnega državljanstva. Ti grafiti predstavljajo glavni produkt dogodka in so bili junija 2023 digitalno projicirani v mestu Varaždin. Služili so kot zbirališče številnih državljanov, ki so lahko sodelovali v razpravi o vplivu lažnih novic, kar nam je omogočilo, da dosežemo na stotine ljudi s sporočilom, naj se vključijo v boj proti dezinformacijam.

Pot projekta EAF se nadaljuje! Prvo naslednje srečanje se bo dovilo v Grčiji, jeseni pa bomo aktivni v Ljubljani.

Za več informacij lahko podroben opis dogodka (v angleškem jeziku) najdete na naslednji povezavi.

Projekt EAF sofinancira Evropska unija.