EUROPE TALKING V BEOGRADU

Med 10. in 13. majem smo se na povabilo javnega zavoda Mladi zmaji udeležili mednarodnega srečanja Europe Talking v Beogradu.

Mednarodni partnerski projekt je gostilo beograjsko okrožje Vračar in CSO Libero v partnerstvu z organizacijami Proni iz Brčkega, Interkultura iz Skopja, Javnim zavodom Mladi zmaji in mednarodno organizacijo Out of the box international ter lokalnimi oblastmi in odločevalci iz naštetih področij. Projekt podpira program Evropske unije, Europe for Citizens. Tokratno srečanje je pomenilo tudi uradno odprtje drugega Tedna Evrope v okrožju Vračar.

Več kot 400 mladih udeležencev in drugih zainteresiranih iz Makedonije, Bosne in Hercegovine, Slovenije, Belgije in Srbije je imelo na srečanju priložnost, da preko različnih aktivnosti pobliže spozna vrednote in politični sistem Evropske unije.
Mladi so na delavnicah in medkulturnih aktivnostih na različnih lokacijah okrožja Vračar dobili priložnost, da z vrstniki iz različnih držav spregovorijo o Evropski uniji in izmenjajo izkušnjo življenja v njej in izven nje.

Osrednji dogodek projekta, živa knjižnica z naslovom Europe Talking Living Library, se je odvil pred Narodno knjižnico Srbije. Udeleženci so imeli možnost brezplačne izposoje živih knjig na temo, povezano z Evropsko unijo. V pogovoru s knjigo – strokovnjaki – so lahko mladi preverili svoje predsodke in iz prve roke pridobili informacije o delovanju in vrednotah Evropske unije. Javni diskurz nekaj preteklih let je bil namreč poln predsodkov, stereotipov in nerazumevanja o delovanju Evropske unije, živa knjižnica pa je bila priložnost, da mladi dobijo realno sliko o EU.

Vlogo živih knjig so prevzeli predstavniki institucij in organizacij, ki delujejo na področjih povezanih z delovanjem EU in so pripomogle k uresničitvi projekta: Ministrstvo za evropske integracije Vlade Srbije, Delegacija EU v Srbiji, Narodna knjižnica Srbije, Urad za sodelovanje s civilno družbo Vlade Srbije, Trgovinska zbornica Srbije, Svet Evrope, Informacijski center EU v Srbiji, Regionalna agencija za razvoj in evropske integracije in Inštitut za Evropske zadeve.