Evropejci proti lažnim novicah - dogodek v Grčiji je za nami

Drugi dogodek EAF je bil izveden na šoli Mandoulides v grškem mestu Solun od 27. do 30. septembra 2023. Združil je skupino navdušenih mladih, mladinskih pedagogov ter medijskih in političnih aktivistov ter jim omogočil razpravo in raziskovanje o tem, kako se v digitalnem svetu ustvarjajo in delijo lažne novice.

Z vrsto zanimivih delavnic in živih knjižnic smo si prizadevali tudi za dvig medijske pismenosti in krepitev veščin kritičnega mišljenja, ki lahko mladim pomagajo pri odkrivanju, razkrivanju in dekonstrukciji lažnih novic. Tako kot na prejšnjem dogodku EAF so bile lažne novice obravnavane v štirih tematskih sklopih:

  • Podnebne spremembe,
  • Temeljne pravice v času COVID-19,
  • Migracije - rojstno mesto dezinformacij in
  • Evroskepticizem kot demokratična ovira.

Udeleženci so razvili niz zabavnih, privlačnih in interaktivnih izzivov igre pobega, ki predstavljajo glavni izdelek tega dogodka EAF. Cilj teh izzivov je mladim prijazen in privlačen način prikazati pomen kritičnega mišljenja. Izzivi so bili javnosti predstavljeni 3. novembra 2023, kjer se je večiko število mladih vključilo v živahno razpravo o vplivu dezinformacij in o tem, kako jih premagati.

Do podrobnih opisov dogodkov lahko dostopate na tej povezavi

 

Ne pozabite nas spremljati, saj projekt Evropejci proti lažnim novicam nadaljuje svojo pot po Evropi! Projekt Europeans Against Fake News sofinancira Evropska unija.