EVROPSKA ŽIVA KNJIŽNICA ZA MLADE DRŽAVLJANE

TiPovej je zadnja 3 leta aktivno sodeloval pri izvajanju projekta »Evropska živa knjižnica za mlade«. Projekt je podprl program Evropa za državljane Evropske unije, izvajal pa ga je mednarodni konzorcij, ki ga vodi mednarodna mreža CONNECT International (Belgija), sestavljajo pa ga NVO Libero (Srbija), NVO Backslash (Španija), NVO TiPovej (Slovenija), NVO Interkultura (N. Makedonija), Nacionalno združenje uradov za mlade (Srbija), NVO Out of the Box (Belgija), Alumni Mandoulides (Grčija), Mestna občina Quart de Poblet (Španija), Mestna občina Butel (N. Makedonija), Mesto Bijeljina (Bosna in Hercegovina) in Javni zavod Mladi zmaji (Slovenija).

Glavni cilj projekta je bil pripeljati evropske žive knjižnice v različna mesta po Evropi in vključiti državljane iz vseh socialno-ekonomskih skupin v živahne razprave o prihodnosti Evrope in vrednotah, ki jo opredeljujejo, ter tako prispevati k odpravljanju ovir, predsodkov in stereotipi med njimi. Evropska živa knjižnica predstavlja neformalno izobraževalno metodologijo, v kateri bralci komunicirajo s knjigami, ki so pravzaprav ljudje z edinstveno identiteto in življenjskimi zgodbami, pripravljenimi, da jih delijo z vsemi, ki pokažejo pripravljenost poslušati. Žive knjige, ki so bile vključene v projekt, so predstavniki štirih tematskih sklopov ljudi, ki se pogosto soočajo z diskriminacijo ali pa njihov glas ni dovolj slišan – migrantov, starejših, mladih in žensk.

“Evropska živa knjižnica za mlade državljane” je obiskala šest mest po Evropi, vključno s Solunom, Bijeljino, Skopjem, Valencio, Ljubljano in Beogradom. Meščani teh mest, vseh starosti, spolov in okolij, so radi »izposojali« naše knjige in z njimi plodno razpravljali. Te aktivnosti so predstavnikom občin in organizacij civilne družbe, vključenim v projekt, omogočile tudi povezovanje in dogovor o prihodnjem sodelovanju na transnacionalnih akcijah in projektih.

Glavni produkt projekta je serija izobraževalnih filmov, kjer žive knjige delijo svoja mnenja, poglede in vrednote. Ti filmi bodo razdeljeni v šole, mladinske centre, javne ustanove in na spletu, tako da se bodo vsi lahko učili iz zgodb naših živih knjig. Celovečerna različica filma je dostopna na tej povezavi.

Več o dogodkih, organiziranih v okviru projekta, lahko izveste v tem spletnem dokumentu.