Evropska Živa Knjižnica

Med 25. do 29. septembrom 2022 je Evropska Živa knjižnica gostovala v Valenciji, Španija. Njena izvedba se je začela z uradnim sprejemom za predstavnike občin, nevladnih organizacij in živih knjig, ki sodelujejo v projektu in je potekal na sedežu Vlada Valencijske regije v Valencii. Sprejemu so sledile panelne razprave, v okviru katerih so udeleženci razpravljali o rezultatih projekta in o tem, kako izboljšati prihodnje sodelovanje, razpravljali pa so tudi o prihodnosti Evrope in različnih družbenih in političnih izzivih, s katerimi se danes sooča naša celina.

Osrednji dogodek in glavni dogodek že "četrte"Evropske Žive knjižnice je bil organiziran v Španski občini Quart de Poblet. Živa knjižnica je vključila veliko število državljanov in udeležencev iz Španije, Srbije, Severne Makedonije, Bosne in Hercegovine, Grčije, Slovenije in Belgije. Branje živih knjig je bilo izvedeno na živahnem trgu v središču Quart de Poblet. Vsaka živa knjiga, ki je bila prisotna, je oseba z edinstveno identiteto in zgodbo, pripravljeno deliti z vsemi, ki pokažejo pripravljenost poslušati. Prebivalci regije Valencia in obiskovalci tega mesta iz vseh okolij so si z veseljem izposojali naše knjige in z njimi plodno razpravljali.

Izvedeno je bilo tudi srečanje predstavnikov občin in organizacij civilne družbe, vključenih v projekt. Ta dogodek je predstavljal priložnost za udeležence projekta, da se še bolj povežejo in razpravljajo o prihodnjem sodelovanju pri transnacionalnih akcijah in projektih. Srečanja so se udeležili predstavniki občine Quart de Poblet (Španija), občine Butel (S. Makedonija), mesta Bijeljina (Bosna in Hercegovina), Javnega zavoda Mladi zmaji (Ljubljana), NVO CONNECT (Belgija), NVO Libero. (Srbija), NVO Backslash (Španija), NVO TiPovej (Slovenija), NVO Interkultura (N. Makedonija), Nacionalno združenje uradov za mlade (Srbija), NVO Out of the Box (Belgija).

Evropska živa knjižnica je bila organizirana s podporo programa Evropa za državljane Evropske unije. Namen projekta je pripeljati žive knjižnice v različna mesta Evrope z idejo o spodbujanju dialoga med državljani iz različnih držav in družbeno-ekonomskih okolij, da bi razbili predsodke in stereotipe med njimi.

Naslednji dogodek prihajajočih živih knjižnic bo potekal v Ljubljani, 20. 10. 2022 in kasneje še v Beogradu. Ne zamudite priložnosti, da postanete del prizadevanja za izgradnjo razumevanja med evropskimi državljani. Za več informacij nam pišite na info@tipovej.org

Projekt "European Living Library for Young Citizens" je sofinanciran s strani programa Evropa za državljane Evropske unije.