Lažne novice - ne hvala!

Tretji dogodek EU projekta "Evropejci proti lažnim novicam - EAF" je potekal v dijaškem domu Ivana Cankarja in na Srednji ekonomski šoli Roška v Ljubljani med 22. do 25. oktobra 2023. Na dogodku se je zbrala raznolika skupina mladinskih delavcev, mladih ter medijskih in političnih aktivistov, da bi jih vključili v ustvarjalno raziskovanje tega, kako se v digitalnem prostoru oblikujejo in širijo lažne novice.

Namen izobraževalnih aktivnosti je bil prizadevanje za razvijanje medijske pismenosti in veščin kritičnega razmišljanja, ki lahko mladim pomagajo pri odkrivanju in dekonstrukciji lažnih novic. Vse to je potekalo prek vrste interaktivnih delavnic in živih knjižnic, ki so jih pripravili naši mladinski izobraževalci, trenerji ter strokovnjaki za medije in politiko. Tako kot na prejšnjih dogodkih EAF so bile lažne novice obravnavane v štirih tematskih sklopih:

  • Podnebni cha(lle)nge,
  • Migracije - rojstno mesto dezinformacij,
  • Evroskepticizem kot demokratična ovira in
  • Temeljne pravice v času COVID-19.

Glavni izdelek projekta EAF v Sloveniji je sklop zanimivih in ustvarjalnih "flash mob performansov". Namen teh flash mobov je ozaveščanje mladih in širše javnosti o nevarnostih širjenja lažnih novic na spletu. Flashmobi so bili izvedeni med decembrom 2023 in februarjem 2024 ina več lokacijah po Ljubljani, kar je zagotovilo, da se je veliko število državljanov lahko vključilo v razpravo o spletnih dezinformacijah in o tem, kako je mogoče zmanjšati njihov negativni vpliv.

Podrobe vpogled v dogodek in performanse si lahko ogledate na povezavi.

Spremljajte našo spletno stran in projekt EAF, saj bomo kmalu z vami delili še več zanimivih dogodkov in gradiv!

 

Projekt "Europeans Against Fake News" sofinancira Evropska unija.